Additional storey project for hotel renovation

Project of an additional storey construction of 210 m2 floor area on top of a hotel building in Auer, Italy completed in March 2020. The client dismantled the existing roof of the building in order to add an additional storey for personal living quarters on a hotel building. This is where lightweight wood panels are the best solution because of constraints for loads and short construction time so that it does not interfere with the operation of business beneath.

The building design required custom solutions to accommodate protruding balconies and roof planes with steep pitch made with roof trusses. Therefore there were no two identical roof trusses in the project all along the length of the structure. The structure includes large spans with a roomy 7×7 m living room which necessitates the use of custom made glulam beams. Glulam beams are also visible in roof overhangs.

Ecological solutions are used for all construction elements – walls are insulated with cellulose and clad with wood fibre insulation providing excellent thermal inertia. That is especially important for the warm Italian climate. The project envelope has a vapour control layer instead of vapour barrier so that humidity can pass through the elements without damaging them. The vapour control layer consists of 18 mm OSB boards that are sealed on all planes.  These solutions allow to create a more stable and pleasant microclimate indoors with less help from active HVAC systems. 

Scope of ZTC work

ZTC prepared the technical drawings for wooden constructions of the project, produced the construction elements and delivered the building set to the construction site. Initially assembling was planned to be carried out by ZTC but restrictions associated with the outbreak of COVID19 during that time lead to agreement that assembling is to be done by local team.